Kinderrechten

Sint-Donatus draagt het label van kinderrechtenschool.

In oktober 2014 behaalden alle leerlingen en leerkrachten van onze school het ‘KINDERRECHTENLABEL’.

Move tegen pesten film

WAT betekent dit ?

Een KINDERRECHTENSCHOOL is een school waar kinderen zich bewust zijn van hun rechten en die van leeftijdsgenoten wereldwijd.  De school geeft kinderrechten een plaats in de dagelijkse schoolcultuur: in de lessen, het schoolreglement, activiteiten…

Op die manier kunnen kinderen opgroeien in een vooruitstrevend, kindvriendelijk klimaat.  Via een uniek traject leren kinderen over hun eigen rechten, om op die manier meer inzicht te krijgen in de soms moeilijke situatie van kinderen in het Zuiden.

HOE kan je zo’n label verdienen?

Om een KINDERRECHTENSCHOOL te worden, werk je gedurende TWEE JAAR aan een kinderrechtenklimaat op school.  Je staat er dan niet alleen voor: de vzw PLAN en de vzw VORMEN helpen en begeleiden met workshops en vormingen op maat van de school.  Wanneer een school het volledige traject doorloopt, kan die zich het LABEL VAN KINDERRECHTENSCHOOL aanmeten.

Dit label is een blijvende erkenning, maar vooral een stimulans om blijvend aandacht te besteden aan kinderrechten en de situatie van kinderen in het ZUIDEN.

CONCREET ?  Hoe werken wij hier als school aan?

Door middel van verschillende ACTIVITEITEN trachten we de verschillende kinderrechten in de kijker te zetten en te duiden.  Veel van deze activiteiten komen dan jaarlijks terug.

Foto’s en een bijhorend verslagje hiervan  kan je ook op deze WEBSITE vinden.

Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn: de vriendschapsdag, de vredesweek, dag van de sportclubs, wereldvoedseldag, complimentendag, wereldwaterdag, buitenspeeldag, week tegen pesten…

Wie op de hoogte wil blijven van ons KINDERRECHTENTRAJECT en de bijhorende activiteiten, kan ons via de schoolwebsite blijven volgen.

De werkgroep.